Prognoserna för solceller har varit för låga

 

Beräkningar på hur snabbt solcellsindustrin ska växa har gång på gång visat fel. Det internationella energirådet får nu kritik från forskare för sina prognoser.

I Sverige har intresset för solel slagit alla förväntningar och köerna för solcellsbidragen är relativt långa.

Att solenergin har utvecklats snabbt och växer explosionsartat är någonting som vi har fått vänja oss vid.

Internationella energirådet, International Energy Agency ofta förkortat IEA, anses vara en av de viktigare aktörerna inom den globala energisektorn. Det är ett fristående råd inom OECD och fungerar som en rådgivare till respektive länders energimyndigheter.

Varje år släpper rådet en rapport med en lägesbeskrivning av energisektorn globalt, där även en prognos för framtiden finns med. Men i kapitlet som handlar om solenergi har en forskare upptäckt något märkligt.

– Varje år har de räknat helt fel  säger Auke Hoekstra som är forskare inom mobil energi på Eindhoven tekniska universitet i Nederländerna.

 I Sverige har också beräkningarna för solcellsbidrag fått räknas upp. Sedan regeringen nyligen höjde bidraget för att installera nya paneler från 20 till 30 procent har ansökningarna också ökat dramatiskt.

Enligt en sammanställning som SVT har gjort har också antalet hushåll som söker bidraget ökat kraftigt. Under hela förra året var det 6 000 som sökte bidrag, men under de tre första månaderna i år har redan 1 600 ansökningar kommit in. Summan som betalats ut är nu uppe i 160 miljoner kronor medan det under hela förra året totalt blev 36 miljoner.

– Vi får se hur många fler som söker, det är svårt att veta om alla kommer att få bidrag. Väldigt många har sökt i år. 1 600 ansökningar har hittills kommit in och det är en väldigt stor ökning, säger Sara Bargi som är enhetschef på Energimyndigheten till SVT.

Köerna hos Länsstyrelsen i Stockholm är just nu 5 månader men man tror att man kommer att kunna minska köerna framöver.

 

Civilingenjör Lars Sundström SunToEarth

Bilden: SoletAer visas på Nordbygg just nu

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s