Teknisk Doktor och Civilingenör Energi kommenterade Billig blåst och dyrt lugn och Stigfinnaren i Älvsund(också doktor) gillade Mittsvensk!

Imorgon måndag den 5 februari blåser det en del på småtimmarna men sedan mojnar vinden. Vindkraften ger ca 1100 MW i …

Haha, den var kul. Är det skillnad i förbrukning på småtimmar och middagstid? Kan det ha någon inverkan på spotpriset? Mitt svar på din fråga skulle vara nej på småtimmarna (vattenkraft/kärnkraft styr priset) och kanske på middagstid (bristen på vind gör att de knappa planerbara kraftslag som finns måste gå in och sätter priset). Mindre vindkraft hade troligen gjort att fler planerbara kraftslag funnits tillgängliga till lägre pris. Dvs utan vindkraft hade spotpriset vid middagstid sannolikt varit lägre… På småtimmarna idag var det fortfarande ca 500 MW vindkraft och priset var återigen ca 30 öre/kWh. Så var spotpriset i natt kopplat till vindkraftens produktion eller just att det var småtimmar?

Teknisk doktor och Civilingenjör Energi BF Möller

Intressant inlägg. Vet inte om jag helt håller med om din analys. Självklart påverkar tiden på dygnet priset men vi har också sett hur kraftig vind har sänkt priset neråt ett par öre på natten.

Någon som vet mer om prisvariationens förhållande till tid på dygnet och året kontra tillförd vindkraft?

Jag fick idag också ett mail från Stigfinnaren i Älvsund https://stigfinnarenialvsund.com/ som tyckte att Mittsvensk var ganska fantastiskt. Sånt värmer ett tigerhjärta!

 

Civilingenjör Lars Sundström SunToEarth

 

Annonser

En reaktion på ”Teknisk Doktor och Civilingenör Energi kommenterade Billig blåst och dyrt lugn och Stigfinnaren i Älvsund(också doktor) gillade Mittsvensk!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s