Billig blåst och dyrt lugn

Imorgon måndag den 5 februari blåser det en del på småtimmarna men sedan mojnar vinden. Vindkraften ger ca 1100 MW i eleffekt på småtimmarna för att vid middagstid ligga vid ca 500 MW.

Samtidigt ligger spotmarknadens priser på ca 30 öre per kWh på småtimmarna  för att sedan ligga vid ca 90 öre per kWh vid middagstid.

Undrar vilka elpriser vi haft utan vindkraften?

 

Civilingenjör Lars Sundström SunToEarth

Bilden Billig elkraft i skogen

Annonser

En reaktion på ”Billig blåst och dyrt lugn

  1. Haha, den var kul. Är det skillnad i förbrukning på småtimmar och middagstid? Kan det ha någon inverkan på spotpriset? Mitt svar på din fråga skulle vara nej på småtimmarna (vattenkraft/kärnkraft styr priset) och kanske på middagstid (bristen på vind gör att de knappa planerbara kraftslag som finns måste gå in och sätter priset). Mindre vindkraft hade troligen gjort att fler planerbara kraftslag funnits tillgängliga till lägre pris. Dvs utan vindkraft hade spotpriset vid middagstid sannolikt varit lägre… På småtimmarna idag var det fortfarande ca 500 MW vindkraft och priset var återigen ca 30 öre/kWh. Så var spotpriset i natt kopplat till vindkraftens produktion eller just att det var småtimmar?

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s