Vem värmer poolen på vintern?

Jag vet vem…

Det är Riksbyggen!

Onödigt energislöseri nr 2 : Riksbyggens Is-pool. I Sollentuna finns bostadsrättsföreningen Riksbyggen Brf Sollentunahus nr 3  med ordförande Birgitta Godse och inte 101 dalmatiner utan 101 radhus. Föreningen har två tvättstugor, en bastu med relax, en stor föreningslokal och en stor och mycket speciell utomhuspool. Bassängen värms med fjärrvärme under sommaren men under resten av året värms den också med fjärrvärme för att vattnet inte ska frysa till is under vintern!

Jag har aldrig tidigare hört talas om något så idiotiskt men detta är sant.

Nu är det inte så att jag förföljer Riksbyggen utan av en tillfällighet är de inblandade i mina första två energislöseri-artiklar.

Självklart ska man inte värma pooler med fjärrvärme på sommaren. Då ska man använda poolsolfångare vilket gällande installationen innebär en payofftid mellan två och fem år. Men på vintern ska man självklart inte värma utomhuspooler alls!

Riksbyggen tror att simbassängens väggar ska tryckas in  av jordtrycket och vill därför ha kvar vattnet som mottryck på vintern….

Om man sen inte värmer vattnet under vintern tror man med viss rätt att vattnet kommer att frysa i simbassängen och rören.

Fråga nummer ett är: Varför tror Riksbyggen detta om jordtrycket?

Om farhågan stämmer kommer fråga nummer två: Vilka idioter byggde poolen?

Jag har inte funderat i detalj över det fysikaliska problemet men spontant är ju vatten eftergivligt, det vill säga om du trycker mot vatten så ger vattnet vika. Så vattnet borde kanske inte ge något större stöd…

Kanske någon av läsarna kan berätta om det är korrekt tänkt av Riksbyggen och varför byggde man i så fall poolen på detta sätt.

Lösningen på problemet torde då, ifall det behövs, vara att endera bygga om väggarna så att de tål jordtrycket eller att lägga på tillfällig isolering över den vattenfyllda simbassängen under vintern eller så kanske det räcker med att bara tömma poolen!

Vem på Riksbyggen har utfört jordtrycksutredningen och kan Riksbyggen maila en kopia?

 

Civilingenjör Lars Sundström SunToEarth

Bilden: Poolbygget

Annonser

En reaktion på ”Vem värmer poolen på vintern?

  1. Visst håller vattnet emot jordtryck även om vattnet är eftergivligt. Största risken med att tömma en pool är annars att den flyter upp om grundvattnet tillfälligt stiger. Vanligen så sänker man vattennivån under nivån på inlopp och bräddavlopp och tömmer rörsystemet. Därefter anbringas ett skydd över poolen och den får stå så över vintern. Att värma en utomhuspool för att inte vattnet ska frysa måste höra till ovanligheterna.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s