Energirevolutionen är här!

Jag var på Elmässan i Kista utanför Stockholm nyligen.

En stor mängd utställare var samlade och ett antal seminarier hölls.

Ett seminarium hölls av Energieffektiviseringsföretagen (visste inte att de fanns!). Energieffektiviseringsföretagen är en sammanslutning av företag som arbetar med just energieffektivisering.

Seminariet var kostnadsfritt och de bjöd på frukost samt en enkel lunch.

Ibrahim Baylans närmaste man, sakkunnige Per Callenberg, höll tal om förnybar elproduktion och energieffektivisering. En annan av talarna gav exempel på de stora elenergi-effektiviseringsmöjligheterna inom bostäder, industri och kontor. Exempel på minskningar om 60 till 80% efter ett åtgärdspaket gavs.

Utställarna visade alla möjliga produkter inom elbranschen och en stor del av  dem handlade om miljövänlig elproduktion och energieffektivisering.

Jag hittade hos en av Sveriges stora fläktleverantörer en ventilationsvärmeväxlare för lägenheter.

En relativt enkel produkt som tar in och släpper ut ventilationsluften genom samma hål i ytterväggen och som har en verkningsgrad om 70-80%.

Det fanns solceller hos några utställare men det största området var belysning med LED-lampor och automatisering av belysning, fläktar och värme.

En av världens största elgrossister fanns på plats och deras slogan var ”Energirevolutionen börjar här!”.

Energirevolutionen är redan här. Denna annorlunda revolution består av alla som köper solmärkt el eller el från vattenkraft och vindkraft. Den består av många av hantverkarna och ingenjörerna och försäljarna på Elmässan som börjat lägga in effektivisering och miljövänlighet i sitt ordinarie arbete.

Den består av alla jordbrukare som investerar i solceller, vindkraftverk och små vattenkraftverk. Alla som byter ut sina lampor mot LED-belysning och automatisk belysning. Alla villaägare som monterar solceller på sina tak och poolägare som installerar solpaneler för uppvärmningen.

Den består av alla som renoverar sina badrum och samtidigt sätter LED-spotlights i taket. De som skaffar rörlig timtaxa hos sitt elhandelsbolag och samtidigt skaffar tidur, fjärrstyrning eller en BehovsBo-Box så att deras elkostnad blir lägre. De som bygger nya passivhus, både i stor skala och villor. De som skaffar elbil och elcykel och kanske ett energilager.

Men revolutionen består också av de elhandelsbolag som Vattenfall, Bixia, EON m.fl. som på eget bevåg börjat sälja vindkraft, solel, solceller och effektiviseringsprodukter. Måhända är dock dessa bolag påverkade av den allmänna opinionen. De vill ju i första hand tjäna pengar.

Till och med våra myndigheter är med i svängen. Jag har hittat ett hundratal myndigheter, skolor och företag som som arbetar för myndigheterna med kurser, behörighetsframtagning, utställningar, utredningar och regelverk gällande energieffektivisering, solceller ,vindkraft och småskalig vattenkraft.

Energigrossisten hade alltså fel. Energirevolutionen har redan börjat och det är omöjligt att stoppa den!

Bra info:

Kontrollrummet: http://www.svkse/drift-av-stamnätet/kontrollrummet/

Energinyheter: http://www.energinyheter.se/category/solenergi

Vindkraft: http://www.vindkraftsnyheter.se/

Spotmarknaden: http://www.nordpoolspot.com/Market-data1/Elspot/Area-Prices/ALL1/Hourly1/?view=table

Ny teknik: http://www.nyteknik.se/energi/

Solceller: http://bengtsvillablogg.info/kopare-solel/

Civilingenjör

Lars Sundström

SunToEarth

soltilljord@gmail.com

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s